Digitalna prihodnost: Video marketing za socialna omrežja

»Slika pove več kot tisoč besed,« je fraza, ki ste jo zagotovo že velikokrat zasledili. Kaj pa, če združimo več sličic? Dr. James McQuivey je izračunal, da je vrednost minutnega videa enakovredna 1,8 milijonov besed. Nikakršna skrivnost ni, da imajo videi na socialnih omrežjih pomembno, če ne celo najpomembnejšo vlogo pri marketingu. Tudi samo podjetje Facebook priznava, da imajo največji doseg objave, ki vključujejo video. Za uporabnike so bolj privlačne gibljive slike, kakor statične ali samo besedilo s spletnimi povezavami. Toda hkrati daje Facebook prednost vsebinam zasebnih uporabnikov, prijateljev, znancev, pred vsebinami podjetij.

Kako lahko potem kot podjetje vseeno dosežete uporabnike na družbenih omrežjih?

Med najbolj uporabljana družbena omrežja spadajo Facebook, YouTube, Snapchat, Instagram in Twitter. Vsako izmed teh ima svoje specifike, zato je potrebno pripraviti marketinške strategije za vsako posebej. Najprej pa je potrebno razmisliti in se odločiti, na katerih kanalih bi bilo vaše podjetje sploh prisotno oziroma na katerih bi dosegli največji učinek, glede na dejavnost, s katero se ukvarjate, in glede na ciljno občinstvo, ki ga želite doseči. Zato si bomo najprej pogledali, kakšne so prednosti posameznega družbenega omrežja.

Pri najbolj znanem in razširjenem družbenem omrežju Facebook so v porastu videi v živo – torej Facebook live videi. Uporabniki lahko delijo vsebine kar preko kamere na svojem pametnem telefonu. S tovrstnim video marketingom pa lahko tudi neposredno pozivate občinstvo k aktivni participaciji, zato postaja trend med podjetji. Facebook live je torej hitra in cenovno ugodna možnost s potencialno velikih dosegom.

Po številu iskanju je drugi največji brskalnik, takoj za Googlom, prav YouTube. Zato ga je prav tako smiselno uporabiti za širjenje prepoznavnosti vašega podjetja, pridobivanju novih strank in za podajanje vsebin obstoječim strankam. YouTube je tudi pomembno orodje za »znamčenje« in »influencerstvo«. Za razliko od Facebook live, se pričakuje, da bodo posnetki tukaj kvalitetnejše pripravljeni in optimizirani za iskanje.

Snapchat postaja čedalje bolj aktualen kanal za marketing podjetja, saj so objave podjetij precej bolj v ospredju kakor pri Facebooku. Poleg tega z udejstvovanjem na kanalu dosežete mlajše občinstvo, zato je Snapchat zanimiv predvsem za »influencerje« in blagovne znamke, ki ciljajo mlajše generacije. Snapchat ima po nekaterih napovedih potencial, da postane »mainstream« video platforma.

Instagram s svojimi »Instagram stories« prevzema vodilno vlogo pri družbenih videih, hkrati pa ponuja nove priložnosti za podjetja. Instagram je izjemno uporabno orodje za manjša podjetja, omogoča komuniciranje na bolj osebni ravni, poleg tega pa lahko s kanalom dosežete mlajše občinstvo. Z uporabo video marketinga lahko poskrbite, da se bodo sledilci čutili bolj povezani s podjetjem in vašimi blagovnimi znamkami.

Twitter nenehno nadgrajuje svojo video platformo in postaja vse bolj primeren za marketing podjetij. Tako kot Instagram je tudi Twitter bolj osebna platforma, na kateri se lahko stkejo globje vezi s sledilci – potencialnimi strankami. Uporabniki iščejo tukaj tudi izobraževalne videe, kar lahko izkoristi vsako podjetje. Pomembno pa je, da so videi kratki, osebni in zabavni.

Obstaja nekaj splošnih smernic, ki vplivajo na večji doseg vsebin pri uporabnikih vseh naštetih družbenih omrežij. Na družbenih omrežij se namreč najbolje uvrščajo vsebine, ki so zabavne, čustvene in imajo potencial za deljenje in komentiranje. Bolj kot spodbujajo interakcijo med uporabniki, bolje jih algoritmi procesirajo. To pa še ne zagotavlja, da bodo postali tudi vaše stranke.

Kako lahko potem z video marketingom pretvorite obiskovalce v stranke?

Video marketing je odličen način za širjenje prepoznavnosti in vzbujanje zanimanja pri sledilcih, ki lahko postanejo potencialne stranke. Od leta 2015 uporaba video marketinga močno narašča na globalni ravni. Prav zato je video marketing prihodnost, o kateri morajo razmišljati tudi slovenska podjetja, tako manjša, kakor tudi srednja in velika. Precej dobro so ga že začeli izkoriščati različni »influencerji«, ravno zaradi sporočilnosti, ki jo lahko prenesejo preko video vsebin in uspeha, ki ga s tem lahko dosežejo.

Študije kažejo, da lahko z marketingom na YouTubu dosežete večji delež ciljne skupine 18-49 let, kakor s tradicionalnimi mediji. To je razumljivo, saj v digitalni družbi 83 % potrošnikov najraje spremlja video vsebine na YouTubu. Pravzaprav si kar 54 % uporabnikov želi videti več video vsebin pri prodajalcih in ponudnikih in 64 % jih bo bolj verjetno kupilo določen produkt na spletu, če si bodo najprej ogledali video o tem. Na pomembnost video vsebin za marketing nenazadnje kaže podatek, da uporabniki preživijo 88 % več časa na vsebinah, ki vključujejo video. Če vključite video v e-mail marketing, pa se klikanje na spletno povezavo poveča 200-300 %. Spletni video nedvomno podaljša čas, ki ga obiskovalci preživijo na vaši spletni strani oziroma profilu na družbenem omrežju. Zato je skrajni čas, da vzamete v roke to orodje.

Se sprašujete, koliko vas bo to stalno?

Na srečo v današnji digitalni dobi ni potrebno veliko denarja za ustvarjanje vsebin za video marketing. Tukaj ne gre za filmske produkcije, pač pa za čim bolj osebno, naravno in zanimivo predstavitev osebe, podjetja, izdelka ali neke dejavnosti. Cilj je ustvarjanje zgodbe, ki pritegne, je unikatna in odraža vrednote podjetja. Toda v marketingu je tanka meja med tem, kar ustvarjalci vsebin menijo, da je zanimivo kot vsebina za družbeno omrežje, in med tem, kaj občinstvo meni, da je zanimivo. Izziv je prepoznati in ločiti to dvoje ter postaviti želje in potrebe občinstva v ospredje. Torej, kakšen problem jim lahko vaše podjetje pomaga rešiti? V nadaljevanju preberite nekaj napotkov, kako naj bi izgledal učinkovit video marketing.

Ne glede na to, kako dober članek imate, bodo uporabniki družbenih omrežij, namesto da bi kliknili na povezavo, šli mimo, če ne izberete ustrezne vizualne vsebine. Zato je temelj za uspešno vizualno marketinško strategijo na družbenih omrežjih poznavanje psihologije. Naši možgani delujejo na vizualni ravni, lahko bi rekli, da »skenirajo« okolico. Pravzaprav je kar 90 % vizualne komunikacije, zato ne smemo podcenjevati vpliva, ki ga lahko ima video marketing na ciljno občinstvo. Sprožilci v možganih povzročijo, da se povežete z video vsebino precej bolj, kakor bi se, če bi bila v besedah. V procesu, imenovanem vizualna percepcija, pride do sklepanja o objektih in dogajanju v okolici, na podlagi izkušenj, ki jih imamo iz preteklosti. Zato je cilj je video marketinga izbrati pravilne podobe, ki bodo sprožile želene povezave s sliko pri čim večjem številu gledalcev. Vsi se namreč nikoli ne bodo enako odzvali, zaradi različnih percepcij, kognicij, misli, čustev in osebnega odnosa. Poznavanje filmskega jezika zagotovo koristi tudi pri pripravi marketinških videov. Tudi tu lahko, enako kakor pri filmski produkciji, vplivamo na čustva in dojemanje vsebin pri gledalcih z uporabo barv, zvokov, razporeditve prostora in drugih filmskih prvin.

Za pripravo čim bolj učinkovite video marketinške strategije je poleg psihologije potrebno poznati tudi nekaj zakonitosti družbenih omrežij. Statistike kažejo, da uporabniki 85 % video vsebin na socialnih omrežjih gledajo z izklopljenim zvokom. To pomeni, da moramo še večji poudarek dati vizualnosti in če je smiselno, videu dodati tudi napise oziroma podnapise. Pomembno, da so objave na določenem profilu konstante in vsebinsko raznolike. Spodbujajo naj interakcije in dosegajo (čustvene) reakcije pri uporabnikih. Videi naj bodo prilagojeni ciljnemu občinstvu, na nevsiljiv način naj širijo zgodbe o znamki in, nenazadnje, temeljijo naj na grajenju odnosa s sledilci, da bodo le-ti postali potencialne stranke.

Video marketing ni le trend, video marketing je prihodnost …

Statistični podatki kažejo ne samo, da je video najbolj učinkovita vsebina na družbenih omrežjih, pač pa da je tudi največje povpraševanje pri uporabnikih prav po tem. Glede na to, kako močno vpliva na uspeh na družbenih omrežjih, je pravzaprav nujno, da postane tudi del vaše marketinške strategije. Pravzaprav ga lahko uporabite tudi ob številnih priložnostih kot predstavitev vašega podjetja, storitev in izdelkov, ne le na družabnih omrežjih.

Želite svoje podjetje popeljati na novo raven? Lahko, z marketingom prihodnosti …

Vabljeni, da nas kontaktirate za brezplačno in neobvezujočo ponudbo.

Error: Contact form not found.

Deli:
Maia-Media