Je zastonj spletna stran dovolj dobra? 6 pasti in skritih stroškov zastonj spletne strani

Spletna stran je ogledalo vašega podjetja in v digitalni dobi predstavlja platformo za prvi stik med vami in vašimi potencialnimi strankami. Zastonj spletna stran je za lastnike malih podjetij, zagonske podjetnike in začetnike na videz privlačna možnost.

Marsikdo je prepričan, da je izdelava spletne strani precej enostaven postopek, zato jo lahko ustvari kar sam ali ob pomoči prijatelja. Najboljše pri temu pa je, da se jo baje da izdelati kar zastonj. Res je, na spletu lahko najdemo številne ponudnike, ki obljubljajo brezplačno izdelavo spletne strani. Med njimi se najpogosteje pojavljajo Wix, Weebly, WordPress, Strikingly in Site123. Toda, če se zdi, da je predobro, da bi bilo res, to najverjetneje tudi drži. Ste kdaj pomislili, kaj samostojno in zastonj pravzaprav pomeni in prinaša?

V nadaljevanju vam bomo predstavili šest glavnih pasti in skritih stroškov zastonj spletnih strani. Tako boste dobili vpogled v proces izdelave spletne strani in se lažje odločili, ali je to nekaj, v kar se želite spustiti samostojno.

VTIS NEPROFESIONALNOSTI IN NERESNOSTI

Najbolj očitna razlika med plačljivimi in zastonj spletnih strani je običajno vizualna podoba. K temu spada že sam domenski naslov. Brezplačne spletne gostovalne platforme bodo namreč imele domenski naslov, ki bo v URL vključil ime njihove blagovne znamke, na primer podjetje.wix.com, podjetje.booking.com in podobno. S tem sporočate obiskovalcem, da niste resno, profesionalno in zaupanjavredno podjetje, s katerim bi bilo vredno poslovati, to pa bo odgnalo kupce. Poleg tega dosegate bistveno slabše uvrstitve med zadetki v brskalniku. Prva past zastonj spletne strani je torej, da boste morali že takoj na začetku posežti v žep, da si zagotovite unikatni domenski naslov, ki bo vašemu podjetju prinesel bistveno večjo kredibilnost in vidnost.  Dodatne nasvete, kako poskrbite, da s spletno stranjo na boste dajali neprofesionalnega vtisa, si lahko preberete v našem prispevku: PROBLEM 9: SPLETNA STRAN DAJE NEPROFESIONALEN VTIS.

OMEJENOST PRILAGODITVE SPLETNE STRANI

Storitve, ki omogočajo postavitev zastonj spletne strani, so pogosto v svojih zmožnostih zelo omejene in uporabniku omogočajo zgolj osnovne prilagoditve. Zastonj spletna stran običajno ne omogoča postavitve naprednejše spletne trgovine, sprejemanja plačil, lastnih e-mail naslovov, ima omejeno število podstani, na svojem izdelku imate logotip njihove blagovne znamke ter njihov oglas itd. Omejitve se razlikujejo glede na ponudnika, vendar ko je spletna stran že skoraj postavljena, ni prijetno ugotoviti, da sedaj ne morete npr. zastonj spremeniti vrste pisave. Čeprav se vam bo morda zdelo, da bo vaša spletna stran povsem osnovna in da vas omejitve ne bodo motile, boste lahko v prihodnosti soočeni z dodatnimi stroški, ki bodo bistveno presegali začetno investicijo.

SLABŠA UVRSTITEV V SPLETNIH BRSKALNIKIH

Visoka uvrstitev v spletnih brskalnikih je tisto, kar si prizadeva vsako spletno podjetje v tej digitalni dobi. Ni namreč dovolj, da imate zgolj postavljeno spletno stran, če je potem nihče ne bo našel oziroma če bodo stranke odšle h konkurenci. Zastonj spletna stran ne omogoča določenih možnosti, s katerimi boste lahko sami prispevali k boljši uvrstitvi vašega podjetja na spletu, in tudi ni optimizirana za konkretno dejavnost vašega podjetja. Zakaj je optimizacija spletne strani sploh smiselna in nujno potrebna, si preberite v prispevku PROBLEM 8: NA SPLETU VAS NE NAJDEJO. Poleg tega brezplačne spletne gostovalne platforme pogosto prikazujejo neprimerne oglase in neprofesionalne povezave na druga spletna mesta, kar lahko odžene obiskovalce.

POČASNEJŠE DELOVANJE IN MANJ PROSTORA

Zatonj spletna stran v večini primerov pomeni omejeno hitrost prenosa informacij in omejen prostor za shranjevanje. Posledico prvega bodo čutili predvsem obiskovalci, ki bodo lahko izgubili potrpljenje ob dolgotrajnem nalaganju strani in jo bodo zato predčasno zapustili. Druga težava pomeni, da boste imeli na voljo le nekaj megabajtov prostora za shranjevanje vsebin, kar bo onemogočilo nalaganje večjega števila visoko kakovostnih slik ali drugih medijev. Toda ponudniki brezplačnih spletnih strani imajo tudi tukaj rešitev za vas – pakete z dodatnimi količinami za prenos podatkov in dodatnim prostorom za shranjevanje.

PORABA ČASA IN IZGUBA ŽIVCEV

Čeprav so brezplačne predloge videti osupljive, se pogosto zgodi, da ko na spletno stran postavite vse svoje besedilo in slike, le-to izgleda manj privlačno in profesionalno. Predloge so namreč izdelali spletni oblikovalci, ki imajo orodja, znanje in izkušnje. Seveda se da marsikaj naučiti, tudi preko spleta, a to vam bo vzelo dodaten čas in zaradi morebitnih težav, ki se bodo pojavile pri oblikovanju, boste izgubljali živce. Na tem mestu je smiselno preceniti, ali imate dovolj časa, sposobnosti, potrpežljivosti in energije za samostojno postavitev spletne strani ali boste vse to raje usmerili na drugo področje. Verjetno si ne želite, da bi vaš končni izdelek deloval kot ljubiteljski projekt, ob obisku spletne strani pa bi takoj postalo jasno, da ste jo izdelali sami. To lahko negativno vpliva na celotno podobo vašega podjetja.

NE DOBITE PODPORE IN POMOČI

Nenazadnje brezplačne platforme za izdelavo spletne strani ne nudijo takojšnje podpore v primeru kakršnih koli tehničnih napak. Splet je mnogokrat kaotično okolje, ki se spreminja z veliko hitrostjo in vsaka spletna stran bo slej ali prej naletela na določene težave. To predstavlja velik problem za kompleksna spletna mesta, ki se zanašajo na baze podatkov MySQL ter skripte PHP in Perl. Podjetja s plačanimi storitvami gostovanja uživajo 24-urno tehnično podporo po telefonu, e-pošti ali klepetu, kar podjetju zagotavlja mirnost tudi v kriznih situacijah. Torej, če svojo spletno stran osnujete na brezplačnih storitvah, se boste morali sprijazniti z občasnimi težavami (napakami) na strani, ki ne bodo odpravljene v hitrem času … razen, če plačate.

ZAKLJUČEK

Ali je zastonj spletna stran res zastonj in ali je dovolj dobra oziroma primerna za vsakogar? Do določene mere lahko na vprašanja odgovorimo pritrdilno: Spletno stran se lahko izdela brez stroškov, vendar če se nameravate resno in profesionalno ukvarjati z določeno dejavnostjo, boste slej ko prej soočeni z nujnimi stroški, povezanimi z nakupom dodatkov (nadgradenj) za spletno stran. Preden se spustite v samostojno izdelavo spletne strani, velja pretehtati, kakšne načrte imate s svojim podjetjem v naslednjih letih, ali ste dovolj digitalno usposobljeni in ali imate dovolj časa, da izdelate spletno stran, ki bo brezhibno delovala in se je ne boste sramovali.

Če nameravate izdelavo spletne strani zaupati strokovnjaku, lahko pridobite subvencijo v vrednosti do 8.500 €.

 

Deli:
Maia-Media