Je Google zemljevid izginil z vaše spletne strani?

Ste med tistimi, ki na svoji spletni strani za potrebe geolokacijskega prikaza svojih storitev uporabljate Google zemljevide? Ste pred kratkim opazili, da le-ti več ne delujejo? Ste morda ob pogledu na Google zemljevid prebrali napis “Google maps for development purposes only”? V nadaljevanju vam bomo pojasnili, kaj novi napis pomeni in kako lahko prikličete Google zemljevide nazaj na svojo spletno stran.

Nič ne traja večno, kar očitno velja tudi za Google platforme. Ena izmed najbolj priljubljenih platform Google Maps je bila še do pred kratkim na voljo povsem brezplačno, uporabniki pa so jo lahko uporabljali kot so si to sami želeli. Meseca maja je Google oznanil rojstvo prenovljene platforme Google Maps, ki deluje po principu “pay as you go” oziroma plačaj toliko, kot porabiš.

Google z novo platformo cilja predvsem na podjetja, ki svojim strankam ponujajo oglede zemljevidov, načrtovanje poti in opise Google lokacij. Do tega trenutka je Google uporabnikom preko aplikacije brezplačno omogočal 25.000 ogledov svojh zemljevidov dnevno. Od 16 julija, ko je nov cenik stopil v veljavo, pa vam bo Google za vsakih 1000 ogledov zaračunal znesek 5,60 $.

Mnoge je na spletni strani presenetil napis “Google maps for development purposes only”.

 

Pri vsem skupaj je dobra stvar ta, da Google uporabnikom ne bo zaračunal uporabe svojih zemljevidov, v kolikor le-ti ne bodo presegli zneska 200 $ na mesec. Če večini uporabnikov ta znesek več kot zadostuje za njihove mesečne potrebe, pa bo sprememba Googlove politike po žepu udarila predvsem podjetja, katerih storitve temeljijo na uporabi Google zemljevidov. To so denimo spletne strani z veliko prometa, na katerih uporabniki dostopajo do geolokacij nepremičnin, storitev ali različnih vsebin, ki potrebujejo prostorski prikaz.

KAJ STORITI?

Na svoji spletni strani ste torej opazili, da vaši Google zemljevidi ne delujejo več oziroma so opremljeni z napisom “This page can’t load Google Maps correctly”.  V kolikor želite še naprej uporabljati Google Maps, si morate posledično po prijavi na Google Cloud platformo ustvariti račun in vnesti podatke za plačilo, torej številko vaše plačilne kartice. Po pravilnem vnosu vseh zahtevanih podatkov boste lahko znova dostopali do vseh Google aplikacij na platformi API, vključno s storitvijo Google zemljevidi.

V kolikor želite še naprej uporabljati Google aplikacije, morate v platformi Google Cloud v zavihku Billing vnesti podatke za plačilo.

 

Ob tem vas bo sistem opozarjal koliko “kredita” vam je še ostalo, Google pa vam bo ob prekoračitvi zneska 200 dolarjev, zaračunal vsakih 1000 ogledov zemljevidov v skladu s svojo tarifo.

V kolikor potrebujete dodatno pomoč ali nasvet glede povrnitve Google zemljevida, nas lahko kontaktirate v spodnjem obrazcu …

Error: Contact form not found.

Deli:
Maia-Media